Bulut Bilişim Nedir? Neden Nesnelerin İnterneti (IoT) için uygundur?

Bulut Bilişim Nedir

Bulut Bilişim Nedir? | Kuşkusuz, buluttaki verileri veya bulutta çalışan bir şeyle olduğunu duydunuz. Ama bu tam olarak ne demek oluyor? İnternet teknolojilerinde bilgili değilseniz veya sadece Nesnelerin İnterneti’ne (IoT) yeni adım atıyorsanız, hepsi oldukça belirsiz görünebilir. Bu yazıda, bulutun tarihçesini, ne olduğunu ve bulutun IoT için neden önemli olduğunu paylaşacağız.

Bulut Bilişim Nedir

Bulut Bilişim nedir?

Kısa bir tarihçe

1970’lerde, işletmeler için büyük, ana bilgisayar sistemlerini kiralamak popülerdi. Bu sistemler son derece büyük ve pahalıydı, bu nedenle işletmelerin bilgi işlem gücüne sahip olmaları finansal olarak anlamlı değildi. Bu bilgisayarlar genellikle büyük şirketlere, devlet kurumlarına ve üniversitelere aitlerdi.

Mikroişlemci teknolojisi, boyutlarda ve masraflarda büyük düşüşler sağladı ve bu sayede 1980’lerde popüler olan kişisel bilgisayarın ortaya çıktı. Aniden, işletmeler işlemlerini kendi şirketleri içinde yapabilir hale geldi.

Ancak, yüksek hızlı bağlantılar yaygınlaştıkça, eğilim tersine döndü: işletmeler bir kez daha diğer kuruluşlardan bilgi işlem gücü kiralamaya başladılar. Peki bunun sebebi nedir?

Şirket içinde depolama ve işleme için pahalı donanımlar satın almak yerine, bulutta ucuza kiralamak kolaydır. Bulut, işletmeler ve insanlar için hizmetler sunan devasa, birbirine bağlı güçlü sunucular ağıdır.

Günümüz

ABD’deki en büyük bulut sağlayıcıları, bulut hizmetlerinin bir parçası olarak işletmelere kiraladıkları büyük sunucu çiftliklerine sahip Amazon, Google ve Microsoft‘tur.

Değişken ihtiyaçları olan işletmeler için (çoğu zaman fazla bilgi işlem gücüne ihtiyaç duymazlar, ancak bazı zamanlarda da aşırı ihtiyaç duyabilirler), bulut maliyet açısından avantajlıdır çünkü kullandıkları kadar ödeme yapabilirler.

İnsanlara gelince, bu bulut hizmetlerini her zaman kullanıyoruz. Dosyalarınızı kişisel bilgisayarınız yerine Google Drive’da depolayabilirsiniz. Google Drive, elbette Google’ın bulut hizmetlerini kullanır. Veya şarkıları bilgisayarınıza veya telefonunuza indirmek yerine Spotify’da şarkı dinleyebilirsiniz. Spotify, Amazon’un bulut hizmetlerini kullanır.

Genellikle, “Bulutta” olan bir şey, cihazın kendisi yerine internet bağlantısı üzerinden gerçekleşen herhangi bir etkinliktir.

Bulut Bilişim Nedir

Nesnelerin İnterneti ve Bulut

Bulut Bilişim Nedir? | Depolama ve veri işleme gibi etkinlikler cihazın kendisinden ziyade bulutta gerçekleştiği için, bunun IoT için önemli etkileri olmuştur.

Birçok IoT sistemi, veri toplamak ve daha sonra akıllı kararlar vermek için çok sayıda sensör kullanır (IoT sisteminin gerçekte nasıl çalıştığını bilmek ister misiniz?).

Bulutun kullanılması, verilerin toplanması ve bu verilerden içgörü çizilmesi için önemlidir. Örneğin, akıllı tarım şirketi, aynı tohumları ektikten sonra Kansas ve Colorado toprak nem sensörlerini karşılaştırabilir. Bulut olmadan, daha geniş alanlardaki verileri karşılaştırmak çok daha zordur.

Bulutun kullanılması da yüksek ölçeklenebilirlik sağlar. Yüzlerce, binlerce hatta milyonlarca sensörünüz olduğunda, her sensöre büyük miktarda hesaplama gücü koymak son derece pahalı ve enerji yoğun olacaktır. Bunun yerine, veriler tüm bu sensörlerden buluta aktarılabilir ve orada toplu olarak işlenebilir.

IoT’nin çoğu için, sistemin başı (veya daha doğrusu beyin) buluttadır. Sensörler ve cihazlar veri toplar ve eylemler gerçekleştirir, ancak işleme / komut / analitik (“akıllı” şeyler olarak da bilinir), genellikle bulutta gerçekleşir.

Bulut IoT için Gerekli mi?

Bulut Bilişim Nedir? | Teknik olarak, cevap hayır. Veri işleme ve komut, internet bağlantısı üzerinden bulut yerine yerel olarak gerçekleşebilir.

Ancak, birçok IoT uygulaması için bulutu kullanmanın önemli faydaları vardır. Bulutu kullanmamayı seçmek, artan maliyetler nedeniyle sektörü önemli ölçüde yavaşlatacaktır.

Şimdiye kadar IoT için bulut kullanmanın yararlarını tartıştık. Önce bunları kısaca özetleyelim:

  • Hem ön hem de altyapı için azalan maliyetler
  • Depolama / bilgi işlem için gerektiği kadar ödeme
  • Yüksek sistem ölçeklenebilirliği ve kullanılabilirliği
  • Pille çalışan sensörlerin / cihazların ömrünü uzatır
  • Büyük miktarda veri toplama yeteneği
  • İnternet bağlantısı olan her şey “akıllı” olabilir

Bununla birlikte, bulut kullanımıyla ilgili bazı endişeler vardır:

  • Veri sahipliği. Verileri bir şirketin bulut hizmetinde depoladığınızda, verilerin sahibi siz misiniz yoksa bulut sağlayıcısı mı? Bu, sağlık hizmetleri veya akıllı evler gibi kişisel verileri içeren IoT uygulamaları için büyük önem taşıyabilir.
  • Potansiyel çökmeler. Bağlantı kesilirse veya bulut hizmetinin kendisi kilitlenirse, IoT uygulaması çalışmaz. Kısa vadeli çalışamazlık, akıllı tarım gibi bazı IoT uygulamaları için çok önemli olmayabilir, ancak diğerleri için yıkıcı olabilir. Sağlık veya güvenlik içeren uygulamaların birkaç saat bile olsa birkaç saniye çökmesini istemezsiniz.
  • Gecikme. Verilerin buluta gönderilmesi zaman alır ve komutların aygıta dönmesi gerekir. Bazı IoT uygulamalarında, bu milisaniye sağlık ve güvenlik gibi kritik önemde olabilir. Buna iyi bir örnek Otonom Araçlar. Bir çarpışma yakınsa, yoldan çıkmaya karar vermeden önce aracın bulutla konuşmasını beklemek istemezsiniz.

Bu yüzden bulutun IoT için istenip istenmediğini sorduğumuzda: duruma göre değişir.

Nesnelerin İnterneti geniş bir alandır ve inanılmaz çeşitlilikte uygulamalar içerir. Herkese uyan tek bir çözüm yoktur, bu nedenle IoT şirketleri bulutun kendileri için anlamlı olup olmadığına karar verirken özel uygulamalarını dikkate almalıdır.

Kaynak: https://www.iotforall.com/what-is-the-cloud/

Bulut Bilişim Nedir

error: