smart grid nedir

Smart Grid (Akıllı Şebeke) Nedir?

smart grid nedir

Avrupa’nın tamamı ve sanayileşmiş dünyanın büyük bir kısmı, enerji piyasalarını önemli ölçüde serbestleştirdi. Bu koşullarda, “akıllı şebekeler” daha güvenilir ve uygun maliyetli elektrik tedariki elde etmenin en mantıklı yolu haline geldi.

Akıllı şebeke, akıllı sayaçlar ve akıllı cihazları, tüketiciler ve güç dağıtıcıları bir ağa entegre ederek aralarında iki yönlü iletişim kurmalarını sağlayan bir elektrik şebekesidir. Enerji verimliliğini büyük ölçüde artırmak, hizmet kalitesini artırmak ve güç üretimi, dağıtımı ve tüketim maliyetlerini azaltmak amacıyla elektriği kullanmanın yepyeni bir yolunu temsil ediyor.

smart grid nedir

smart grid nedir

smart grid nedir

Akıllı şebekelerde, her biri önemli işlevleri yerine getiren üç ana bileşen vardır:

smart grid nedir

Güç üretimi

Elektrik bir dizi farklı kaynaktan üretilmektedir: kömür, nükleer, gaz, rüzgar, fotovoltaik hücreler ve hidroelektrik santraller. Bu kaynaklar akıllı bir şebekeye entegre edildiğinde, maliyetlerin, taleplerin ve fiyatların tam olarak hesaplanmasını sağlar.

Böylece, enerji şirketleri verimliliklerini en üst düzeye çıkarabilir. Tüketiciler ise kullanımlarını optimize edebilir ve faturalarını düşürebilirler.

smart grid nedir

Güç dağıtımı

Elektrik, iletim hatları ve dağıtım istasyonları aracılığıyla tüketicilere ulaştırılmaktadır. Akıllı şebekeler, klasik enerji dağıtım sistemlerine kıyasla elektrik iletimindeki kayıplar ve maliyet konusunda çok daha istikrarlı bir hizmet sağlar.

smart grid nedir

Güç tüketimi

Tüketicileri genel olarak toplum kadar çeşitlidir. Enerji şirketleri sadece bireylere ve hanelere değil, küçük işletmelere, büyük endüstrilere, apartmanlara, elektrikli araçlara ve diğer birçok müşteriye hizmet vermektedir. Bu müşterilerin her birinin farklı ihtiyaçları vardır.

Akıllı şebekeler tüm bunları dikkate alır. Optimum dağılımı elde etmek için gereken kesin güç miktarını belirleyebilirler. Gerçek zamanlı tüketim verilerini toplayarak belirli bir alanın ne kadar güç gerektirdiğini etkili bir şekilde hesaplar.

smart grid nedir

Peki, aslında nasıl çalışır?

Haliyle, enerji şirketleri ve tüketicilerin çıkarları çatışıyor. Elektrik üreticileri mümkün olan en yüksek fiyatlarla istikrarlı üretim yapmak isterken, tüketiciler tüketimini kontrol etme ve maliyetlerini azaltma özgürlüğü istiyor.

smart grid nedir

Akıllı şebekeler bu sorunu iki şekilde çözer:

smart grid nedir

Şebekeyi kararlı hale getirme

smart grid nedir

Tahmini talep gerçek talepten yüksekse, fazla güç boşa gider. Öte yandan, fiili talep tahmin edilenden daha yüksekse, enerji şirketleri kısa sürede elektrik almak için daha fazla ödeme yapmak zorundadır. Bu fiyat artışı tüketiciye yansıtılmaktadır.

Akıllı şebekeler, dengeli enerji üretimi, dağıtımı ve tüketimi için en gelişmiş bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak bunu düzeltir.

Akıllı bir şebekeye bağlı haneler, binalar ve tesisler, tüm elektronik ekipmanları haberleştirmek için EMS (Enerji Yönetim Sistemi) adlı bir cihaz kullanır. Bu, kullanıcıların hem web hem de mobil uygulamaları kullanarak tüketimlerini istedikleri yerden istedikleri zaman kontrol edebilecekleri anlamına gelir.

smart grid nedir

https://miro.medium.com/max/1200/1*5nYp1Ss-dUOYmpx9DKguVg.jpeg

smart grid nedir

EMS, güç tüketimiyle ilgili verileri kontrol merkezine gönderir ve bu bilgiler elektrik üretimini ve dağıtımını optimize etmek için kullanılır. Bu şekilde akıllı şebekeler hem kullanıcılara hem de enerji şirketlerine fayda sağlar.

Tasarruf ve kârı en üst düzeye çıkarma

Tüketiciler, seçtikleri tarife sistemine en uygun şekilde tüketimini ayarlamaya çalışıyorlar. Başka bir deyişle, cihazlarını, tüketimlerinin büyük bölümünü yoğun olmayan dönemlere (fiyatların daha düşük olduğu gece boyunca çamaşır makinelerini veya kazanları açmak gibi) taşıyacak şekilde kullanırlar. Akıllı şebekeler onlara daha güçlü bir araç sağlar: Kendileri için en iyi teklifi almak için tedarikçiler arasında kolayca ve sık sık geçiş yapabilirler.

Akıllı şebeke teknolojisi, tüketicilerin yenilenebilir enerji kaynaklarından (örneğin güneş enerjisi santralleri) enerji toplamak ve tasarruf etmek için özel enerji depolama sistemleri kullanmalarına bile izin verir.

Akıllı ol, dahil ol.

Akıllı şebekeler, enerji distribütörleri ve tüketiciler arasında dinamik diyalog, işbirliği ve müzakere için mükemmel bir araçtır. Sonuç olarak, tahmini güç talebi gerçek talebe daha da yaklaşacaktır. Sistem maliyetleri azalır ve herkes için tasarruf sağlanır.

Kaynak: https://medium.com/robotina-ico/what-are-smart-grids-6a0401405e05

error: