IoT Gateway Nedir? | Neredeyse her IoT sisteminin sensörleri / cihazları buluta bağlamak için bir yola ihtiyacı vardır, böylece veriler aralarında ileri ve geri veri gönderilebilir. IoT gatewayler bu bağlantıyı mümkün kılmak için gerekli olabilir, çünkü gatewayler sensörler / cihazlar ve bulut arasında köprü görevi görür. Birçok sensör / cihaz bir gatewayle “konuşur” ve gateway tüm bu bilgileri alır ve buluta aktarır.

Aslında hücresel teknolojinin de çalışma şekli budur. Telefonunuz diğer telefonlarla doğrudan iletişim kurmaz, bunun yerine yakındaki baz istasyonları ile iletişim kurar ve bilgi oradan hücresel sağlayıcının sunucularına aktarılır. Daha sonra bilgi, hücresel sağlayıcının sunucularından baz istasyonlarına, oradan da bir başkasının telefonuna ters yönde akar. IoT uygulamaları için temel kavram aynıdır.

IoT Gateway

iot gateway nedir?

IoT Gateway

IoT uygulamalarında araya bir gateway eklemek birkaç fayda sağlar:

IoT Gateway

Pil ömrü

Bir sensör / cihaz uzak bir alandaysa, bulutla konuşmak için uydu bağlantısı gibi uzun menzilli bir bağlantıya ihtiyaç duyabilir. Burada açıklandığı gibi, daha uzun menzil tipik olarak artan güç tüketimi (ve maliyetler) anlamına gelir; bu, sınırlı pil ömrüne sahip küçük sensörler / cihazlar için bir sorun olabilir.

Akıllı Tarım yapıyorsanız, alan sensörlerinizin ömürlerinin aylar veya haftalar değil, yıllarca sürmesini istersiniz. Bir ek bina veya tahıl silosunun üst kısmına monte edilmiş yükseltilmiş bir gateway kullanırsanız, sensörler / cihazlar sadece gateway’e veri göndermek için mesafeyi kısaltırsınız. Böylece gateway, verileri daha yüksek bant genişliği bağlantısı aracılığıyla buluta yönlendirebilir.

Gatewayler, sensörlerin / cihazların daha kısa mesafelerde iletişim kurmasını sağlayarak pil ömrünü uzatır.

IoT Gateway

Değişen protokoller

Eksiksiz bir IoT uygulaması birçok farklı türde sensör ve cihaz içerebilir. Tekrar Akıllı Tarım’dan örnek verecek olursak sıcaklık, nem ve güneş ışığı sensörleri ile otomatik sulama ve gübre sistemleri gibi cihazlar isteyebilirsiniz.

Tüm farklı sensörler ve aygıtlar, çeşitli ağ bağlantı türlerini kullanabilir (temel olarak, iletilen bilgiler için kurallar ve biçim). Bağlantı türleri arasında LPWAN, Wi-Fi, Bluetooth ve Zigbee bulunur.

Ağ geçitleri, farklı bağlantı türleri üzerinden sensörler / cihazlarla iletişim kurabilir ve daha sonra bu verileri buluta gönderilecek MQTT gibi standart bir protokole çevirebilir.

IoT Gateway

Filtrelenmiş veriler

Bazen, sensörler / cihazlar o kadar çok veri üretebilir ki sisteme zarar verebilir ya da iletilmesi ve depolanması çok masraflıdır. Genellikle bu gibi durumlarda, verilerin sadece küçük bir kısmı gerçekten değerlidir. Örneğin, bir güvenlik kamerasının boş bir koridorun video verilerini göndermesine gerek yoktur.

Ağ geçitleri, iletim, işleme ve depolama gereksinimlerini azaltmak için sensörler / cihazlar tarafından üretilen verileri önceden işleyebilir ve filtreleyebilir.

IoT Gateway

Güvenlik ve IoT Gateway Nedir?

İnternete bağlı her sensör / cihaz saldırıya açık hale gelir. Saldırıya uğramış sensörler / cihazlar tehlike yaratır. Sadece sahibi için değil, herkes için.

Birkaç yıl önce, binlerce IoT cihazını kesmek ve kontrol etmek için Mirai adlı kötü amaçlı yazılım kullanıldı. Bu “bot-net” cihazı daha sonra internetin büyük bölümlerini ele geçirmek için kullanıldı.

Sensörler / cihazlar yalnızca gateway’e bağlı olduğu için internete bağlı sensör / cihaz sayısını azaltır. Bununla birlikte bu durum gatewayleri hedef haline getirir ve ilk savunma hattı yapar. Bu nedenle güvenliğin herhangi bir gateway için bir öncelik olması gerekir.

Kaynak: https://www.iotforall.com/what-is-a-gateway/

error: